03-03-2015

12 natuurlijke bronnen van jodium

12 natuurlijke bronnen van jodium

Juglen Zwaan

Male thyroid anatomyArtsen, het Voedingscentrum en de overheid raden ons aan veel brood te eten omdat daar het spoorelement jodium in zit. Ik denk daar anders over. Stel dat ik jodium zou toevoegen aan een Snicker, moeten we dan elke dag met z’n allen aan de Snickers? Dat lijkt me niet. Jodium toevoegen aan een Snicker maakt een Snicker nog niet gezond.
De Schildklier
Deze vlindervormige hormoonklier zit in de keel en produceert onder andere de hormonen T4 en T3. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de stofwisselingssnelheid van de lichaamscellen. Zowel een tekort als teveel hiervan, kan het evenwicht verstoren en je lichaam schaden. Een tekort aan jodium kan een verstoorde groei bij kinderen veroorzaken. Op latere leeftijd, bij volwassenen, kan dit zich uiten in: overgewicht, mentale dufheid, kouwelijkheid, depressie en haaruitval.
De schilklier kan jodium opslaan waardoor een tekort aan deze stof lange tijd onopgemerkt kan blijven. Een gezond lichaam bevat in totaal 15 – 20 mg aan jodium. Kinderen hebben per dag ongeveer 100 microgram uit voeding nodig en volwassenen 150 microgram. Lacterende en zwangere vrouwen hebben per dag rond de 200 microgram aan jodium nodig. Ons lichaam kan jodium recyclen, maar toch verliezen we elke dag een beetje in de urine. Aanvulling via onze voeding is daarom essentieel!

In 1942 zijn bakkers in Nederland verplicht gesteld om bakkerszout te gebruiken waaraan jodium kunstmatig is toegevoegd. Broodzout bevat per kilo 70 – 85 mg jodium. In 2009 is hier weer een verbod op gekomen omdat een teveel aan jodium grote risico’s met zich meebrengt. Nu gebruiken bakkers gewoon bakkerszout (keukenzout) dat slechts 50 tot 65 mg jodium per kilo bevat en nog steeds kunstmatig van aard is.
Het probleem is dat bakkerszout, keukenzout en tafelzout zwaar geraffineerd zout is. Alle mineralen, inclusief jodium, zijn hieruit verwijderd. Dit maakt het zout zeer ongezond. We halen dus natuurlijke jodium uit zout, om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen. Omdat er in brood veel suiker in de vorm van zetmeel zit en het tevens relatief weinig nutriënten bevat, is het trouwens een echte dikmaker. Tafelzout kan de bloeddruk enorm verhogen. Het Voedingscentrum raadt het gebruik van zout om die reden dan ook af. Aan de andere kant moeten we met z’n allen aan het gezoute brood om aan onze jodium te komen. Het lijkt hier de wereld op z’n kop.

12 natuurlijke bronnen van jodium:

Zeewier
Wieren uit de zee, zoals bijvoorbeeld dulse, nori, kombu, wakamé, kelp, arame en hiziki zitten bomvol jodium. Een eetlepel kelp bevat ongeveer 2000mcg jodium, een eetlepel arame ongeveer 730mcg, een eetlepel hiziki ongeveer 780mcg en 2,5cm van Kombu bevat ongeveer 1450mcg jodium en een eetlepel wakamé bevat ongeveer 80mcg jodium. Deze zeewieren kun je in de soep doen of over een salade. Brood is dus helemaal geen essentiële voedingsbron voor jodium, we kunnen prima zonder. Zeker als je bedenkt dat het lichaam jodium gewoon opslaat.
Witvis
En met name kabeljauw. Deze vis zwemt rijkelijk in de Noordzee en is vrijwel altijd wild omdat deze niet gekweekt wordt. Hoewel er in het vlees van deze vis amper omega 3 zit, is het wel zeer rijk aan jodium. Per 100 gram zit er 110 microgram jodium in. Met een portie kabeljauw zit je dus zo op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium.
Garnalen
Garnalen staan erom bekend dat ze boordevol met cholesterol zitten. Er is zeer recent nog een onderzoek geweest die afrekent met de vermeende schadelijkheid van cholesterol. Je kunt dus gerust af en toe een portie garnalen eten. Tegelijk krijg je dan per 100 gram maar liefst 55 microgram jodium binnen.
Eieren
Een ei zit vol met jodium: per 100 gram ongeveer 40 microgram. Eén middelgroot ei is ongeveer 60 gram, dus met 2 eieren heb je al gauw 80 microgram jodium te pakken. Eieren bevatten ook veel antioxidanten en de schaarse B12, zeker voor vegetariërs een must.

De volgende voedingsmiddelen bevatten ook jodium, maar dan in lagere concentraties:

 • Aardappels (2.5 ug / 100g)
 • Yoghurt (7 ug / 100g)
 • Cranberries (35 deeltjes / miljard)
 • Bonen (4 ug / 100g)
 • Kip (2.5 ug / 100g)
 • Bananen (2.5 ug / 100g)
 • Appels (2.5 ug / 100g)
 • Kaas (2.5 ug / 100g)
Als bron heb ik de NEVO tabel gebruikt van de RIVM.

Andere tips

 • Koop altijd biologische groenten en fruit want deze zijn zo gezond als de bodem is. Door gebruik van kunstmest is de hoeveelheid jodium in onze voeding teruggelopen.
 • Pas op met fluoride en broom. Deze halogenen verdringen jodium waardoor je lichaam niks meer met dit spoorelement kan. Dat komt omdat deze halogenen de plek van jodium innemen. Poets dus liever met tandpasta zonder fluoride. Mondspoelwater kun je ook beter vermijden. Sommige cosmetica zoals haarspray bevatten broom. Broom wordt ook als vlamvertrager gebruikt in kleding, vloerbedekking, meubels en matrassen.
 • Pas op met goitrogenen, deze interfereren met jodium. De isovlafonoïden in crucifere groenten zijn hiervoor verantwoordelijk. Crucifere groenten zijn o.a. bloemkool, romanesco, broccoli, spruitjes, witte kool, rode kool, groene kool, chinese kool, boeren kool, koolrabi, rucola, tuinkers, waterkers, radijs, rammenas, mosterd en mierikswortel. Ook de superfood maca behoort tot deze soort. Soja bevat isothiocyanaten die ook op de schildklier kunnen werken. Koken en verhitten schakelt de bovengenoemde stoffen grotendeels uit. Ik zeg niet dat je deze voeding niet meer mag eten, maar eet het niet dagelijks rauw of verhit het anders goed.
 • Neem alleen gestandaardiseerde jodiumsupplementen, anders kun je een gevaarlijk hoge dosis binnenkrijgen. Een optie is kelp of Lugol’s.
 • Gebruik zeezout en het liefst Keltisch zeezout om je eten smaak te geven. Keltisch zeezout smaakt vele malen voller dan de bewerkte variant.
Healthy Life

Geen opmerkingen:

Een reactie posten