29-07-2015

Hennepthee van bladeren uit Pekela


Hennep is op vele fronten bezig aan een comeback. Niet als drug, maar als duurzaam gewas voor toepassingen op het gebied van textiel, bouw en voeding.
Als het aan onderneemster Esther Molenwijk ligt komt daar deze zomer een nieuw product bij: hennepthee. Het bedrijf Dun Agro in Oude Pekela gaat de bladeren voor de thee leveren. Het bedrijf Dutch Harvest gaat er vervolgens hennepthee van maken.

VITAMINE B12: VAN CHRONISCHE VERMOEIDHEID NAAR VITALITEIT?

Ditmaal meer over de bijzonder krachtige bijdrage van B12 op uw vitaliteit en gezondheid:

Hoe graag wensen we voor altijd een jeugdige gezondheid, krachtige spieren, een heldere geest en altijd energie voor 10!
Toch zijn velen van ons moe, extreem moe! Het lichaam maar ook de geest wil vaak niet mee in ons jachtige en stressvolle leven.
Je doet er werkelijk alles aan om je hoofd boven water te houden, maar toch blijf je moe. 
Wellicht heb je een B12 tekort en is het mogelijk om op korte termijn de vermoeidheid en aanverwante klachten te verminderen en zelfs te verhelpen.

27-07-2015

Eetbare wilde planten(delen)

Gras is eetbaar, maar niet lekker (van horen zeggen) en niet verteerbaar, ook niet als het gekookt is. Het heeft scherpe mini-haartjes die de mond en maag kunnen beschadigen.
Grazers zijn herkauwers met meerdere magen, ons verteringssysteem is er niet op in gesteld..

Eetbare wilde planten
Onze gematigde klimaatzone telt ongeveer 10.000 eetbare (wilde) planten. 
Enkele algemeen voorkomende en makkelijk te herkennen en te vinden eetbare planten moet je zeker kennen.
Gebruik het blad en bereid het als “normale” bladgroenten (spinazie of kool). Jong blad is malser dan ouder, dikker blad, en geschikter als salade.

Brandnetel: smakelijk. Minimaal 6 minuten koken ivm het mierenzuur dat in de naalden zit. Ook lekker als thee.
Paardenbloem: smaakt enigszins bitter. Door te koken wordt de smaak zachter. De wortel kan gedroogd en geroosterd, en fijngemalen als koffie gebruikt worden.
Muur of vogelmuur: heeft lekkere zachte bladeren, rauw eetbaar in een salade.
Melde of ganzenvoet: voorloper van de gecultiveerde spinazie. Mals blad. Ook eetbaar is de nauw verwante Brave hendrik.
Madelief: jonge bladeren als salade. Ook bloemen en bloemknoppen zijn eetbaar.
Smeerwortel: de grote vlezige bladeren koken. Niet verwarren met vingerhoedskruid !
Klaver is meerjarig, dus ieder jaar op dezelfde plek terug te vinden. Het meest bekend zijn de witte (Trifolium repens) en de rode klaver (- pratense). 
Het jong blad en de bloemen kunnen vers gegeten worden. Gekookt als spinazie smaakt het beter. Van het blad wordt in Ierland meel gemaakt en brood gebakken. De wortel is eetbaar, maar moet wel goed gekookt worden.
Het klavertjevier is een zeldzame mutatie van de driebladerige klaver. Het voorkomen wordt geschat tussen de 0,1% en 0,01%. De oorzaak van de mutatie wordt gezocht in vervuiling en andere omgevingsfactoren.
Weegbree: bittere smaak, als spinazie of salade te bereiden. Bij oud blad de bladribben verwijderen
Zuring: neem jonge bladeren, ze zijn rauw te eten maar smaken zeer sterk. Gekookt is de smaak minder scherp. Krulzuring moet eerst gekookt worden.
Wilgenroosje: het blad is smal en lijkt op wilgenblad. Verzamel jonge bladeren en kook ze. Niet verwarren met vingerhoedskruid !