31-03-2015

Middeleeuws brouwsel kan ziekenhuisbacterie helpen bestrijden







Middeleeuws brouwsel kan ziekenhuisbacterie helpen bestrijden





 2©THINKSTOCK
Een duizend jaar oud Angelsaksisch medicijn tegen oogontstekingen zou weleens de sleutel kunnen bevatten voor de bestrijding van de agressieve ziekenhuisbacterie MRSA. Dat blijkt uit een ongewoon onderzoek aan de universiteit van Nottingham.



Een fragment uit 'Bald's Leechbook'. ©rv






'We waren oprecht stomverbaasd over de resultaten van onze experimenten in het labo'



CHRISTINA LEE, UNIVERSITEIT VAN NOTTINGHAM
'Neem prei en look, van gelijke hoeveelheid, stamp ze fijn. Neem wijn en stierengal, vermeng met de prei. Laat het negen dagen staan in een koperen pot.' Zo begint een duizend jaar oud Angelsaksisch recept voor de behandeling van een ooginfectie. Het recept komt uit het tiende-eeuwse 'Bald's Leechbook', een van de oudste medische manuscripten ter wereld.

Alles begon na een gesprek tussen microbioloog Freya Harrisson en Christina Lee, een expert in Oud-Engels van de universiteit van Nottingham. Lee vertaalde het recept en maakte samen met het team van Harrison het brouwel na om te kijken of het ook echt een antibacteriële werking heeft. Geen van hen verwachtte dat het brouwsel ook echt zou werken, maar toen het getest werd door de microbiologen bleek het wel degelijk effectief. Niet alleen bleek de zalf de zwelling op het ooglid te verminderen, ze pakte ook de dodelijke superbacterie MRSA aan. Dat is erg opvallend, aangezien MRSA zowat voor elk antibioticum resistent is.

"We waren oprecht stomverbaasd over de resultaten van onze experimenten in het labo", aldus Lee. "We geloven dat moderne research naar ziekte kan profiteren van antwoorden en kennis uit het verleden, die grotendeels bestaat uit onwetenschappelijke geschriften."

"Walgelijk, stinkend slijm"

Het middel werd in de Verenigde Staten getest op stukken huid van muizen die besmet waren met MRSA. Volgens microbiologe Kendra Rumbaugh van de Texas Tech University werkt de middeleeuwse oogzalf zelfs beter dan de traditionele antibiotica in de aanpak van de superbacterie. "Dit type wondinfecties zijn erg moeilijk te behandelen, en aangezien de meeste behandelingen die we eerder getest hebben weinig effect hadden, was ik erg sceptisch. Maar deze oude oplossing bleek aanzienlijk beter te scoren dan de huidige standaard, het antibioticum vancomycin, en doodde meer dan 90 procent van de MRSA in de wonden."

Het bleek cruciaal om de richtlijnen van het middeleeuwse handboek nauwgezet op te volgen. Los van elkaar hadden de ingrediënten geen enkel effect, en ook de omstandigheden moeten juist zijn. Het recept werd in 2005 immers al eens nagemaakt in een labo, maar toen had het geen effect. "De negen dagen durende wachtperiode maakt van het middel een walgelijk, stinkend slijm", aldus Michael Drout van het Wheaton College in Norton, in de Amerikaanse staat Massachusetts.

Het team van de universiteit van Nottingham gaat nu op zoek naar extra fondsen om de research uit te breiden en te testen op mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten