18-03-2015

De nieuwe maan en zonsverduistering van 20 maart

De nieuwe maan en zonsverduistering van 20 maart 2015 | Zorg en bescherming

nieuwe maan maart 2015(Petra Stam)

 De natuur warmt op en wordt actiever, en wij resoneren daarop. 
De sapstroom in planten en bomen komt weer op gang, de vogels fluiten en de eerste insecten zoemen weer door de lucht (ik heb zelfs al een vlinder gezien). 
We hebben behoefte aan warmte om onze droomzaadjes uit te laten komen. 
Ons hart geeft aan welke dat zijn. Alles staat in het teken van de terugkeer van de lente.
In de periode van 19 maart tot en met 18 april heerst het thema van de Eimaan: zorg en bescherming. 
In deze bijzondere tijd komt dat dubbel en dwars aan de orde.

De nieuwe maan staat nog nét in Vissen. Dit maakt je extra gevoelig, dromerig en creatief.
Je voelt anderen precies aan, maar let ook op wat jij zelf nodig hebt. Er is een verlangen naar eenheid (in jezelf of met een ander). Maak verbinding met je essentie, jouw kern, en daarmee met het Al. 
Als je die lijntjes stevig hebt verankerd, is namelijk de kans kleiner dat je transcendente ervaringen buiten jezelf gaat zoeken en daardoor afhankelijk wordt van een ander. Je hebt alles in je, ook de verbinding met de Bron van Eenheid.


De Zon staat eveneens nog net in het teken Vissen. Dit wakkert het verlangen naar spirituele ervaringen aan en kun je ze ook opdoen. Je bent meelevend, onzelfzuchtig en betrokken bij anderen. Vergeet niet goed voor jezelf te zorgen: offer jezelf niet op. Vlucht niet weg, besef dat je de ware spiritus (geest) in jezelf vindt en niet in de fles.

Op 20 maart is er een zonsverduistering: de nieuwe maan schuift voor de Zon langs, waardoor deze tijdelijk minder licht naar de Aarde kan schijnen. De eclips is zichtbaar! Deze begint om 9.30 uur, bereikt een hoogtepunt (80 procent verduistering) om 10.37 uur en eindigt om 11.48 uur.

Er komt een nieuwe energie binnen en een nieuw thema wordt geactiveerd. Word je bewust welke thema’s, gedachten en gevoelens er bij jou spelen rond de tijd van de eclips. Je kunt je bewust worden van je diepste wensen, maar ook zien wat je hebt weggeduwd (om wat voor reden ook). Jouw thema’s en de hemelse energie zullen tezamen een nieuwe cyclus in beweging brengen en deze kan wel zes tot twaalf maanden duren.

Maan en Zon staan in verbinding met vier asteroïde godinnen. Dit kan diepe inzichten geven (nieuwe maan) en thema’s aanwakkeren die de komende maanden spelen (zonsverduistering):
Ceres maakt dat je betrokken bent bij anderen en emotionele energie wilt uitwisselen; je wilt voeden en gevoed worden (jijzelf, anderen en onze Aarde!).
Pallas Athena werpt licht op een conflict tussen gevoel en verstand, tussen emotionele behoefte en ‘wat je moet doen’.
Juno maakt duidelijk dat de vervulling van je emotionele behoeften samenhangt met een betekenisvolle relatie.
Vesta laat geblokkeerde (emotionele en seksuele) energie weer stromen.
Ook Venus maakt een positieve verbinding met de Maan, waardoor alles wat met diepe, echte liefde en schoonheid te maken heeft, kan stromen.

De grote hemelse vrouwelijke input laat je ervaren dat kwetsbaar zijn ook een kracht is, en dat liefde, bescherming en zorg nodig zijn en een grotere rol spelen de komende maanden. Zowel voor jezelf als voor anderen. Hopelijk zal er ook met meer respect en zorg met onze lieve Aarde worden omgegaan. Leven vanuit intuïtie en gevoel maakt je meer betrokken bij de natuur binnen en buiten jezelf, die beschermt en zorgt voor al het leven. Het gaat erom dat je luistert naar je eigen intuïtie, beslissingen durft te maken die resoneren met jouw hartsverlangen, dat je luistert naar je ziel en je verbindt met jouw innerlijke wijsheid.

Op het eind van de dag gaan Zon en Maan over naar Ram, wat het begin van de lente inluidt.
Dag en nacht, licht en donker, zijn in perfecte balans, en vanaf nu worden de dagen steeds langer dan de nachten. Deze overgang kan ook chaotisch voelen; een tijd van geboorte betekent dat een oude situatie wordt afgesloten of achtergelaten, en dat er een nieuwe balans moet worden gezocht. Visualiseer een weegschaal en leg aan beide kanten wat jij nodig hebt, wat jou in balans brengt of houdt. Het maakt je bewust van wat je hebt of meedraagt, en van wat je werkelijk wenst. Ruim letterlijk en figuurlijk op wat je niet meer nodig hebt of wilt vasthouden.
Het spanningsvierkant tussen Uranus en Pluto staat op 17 maart 2015 voor de laatste keer scherp. Transformatie en revolutie: wat niet houdbaar of passend is, zal breken. De spanning neemt langzaam af nu, maar kan tot en met april nog voelbaar zijn.
   

                                                                                          -----------------Zonsverduistering 20 maart


De gedeeltelijke zonsverduistering van 04012011 (5) (c) Jaap Vreeling, NOVA
Op vrijdagochtend 20 maart 2015 is vanuit Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. Tenminste, als het niet bewolkt is. Astronomie.nl zet feiten en tips op een rij. Een overzicht van tijden, brillen, lespakketten, activiteiten en natuurlijk de fotowedstrijd van Astronomie.nl zelf!Begin: 9u30 | midden: 10u37 | eind 11u48
De zonsverduistering van 2015 is de grootste gedeeltelijke verduistering in ons land sinds 11 augustus 1999. 84% van de diameter van de zon (81% van het oppervlak) zal achter de maan verdwijnen. De maan schuift om 9.30 uur (tijd in Utrecht) langzaam tussen de aarde en de zon. Om 10.37 uur is het maximum van de verduistering en om 11.48 uur is alles weer achter de rug. Meer details en animaties staan op hemel.waarnemen.com. De volgende grote zonsverduistering in Nederland is pas weer op 12 augustus 2026.


Brilletje verplicht
80% minder zonlicht betekent niet dat je zomaar naar de zon kunt kijken. Je moet een speciaal eclipsbrilletje op. De afgelopen weken was er een run op deze brillen, en ze zijn op dit moment nergens meer te krijgen. Andere manieren om naar de zon te kijken, zijn door het licht via een verrekijker of telescoop op een vel papier te projecteren. Ga in geen geval prutsen met cd's, zonnebrillen, belichte negatieven, 3D-brilletjes of lasbrillen. Lees hier wat oogarts Tjeerd de Faber over veilig kijken zegt. Rob Dolaard, een van Nederlands bekendste natuurfotografen, legt op zijn site uit hoe je zelf voor een telescoop of spiegelreflexcamera een zonnefilter maakt. En astronomie-popularisator Rob Walrecht heeft een gratis downloadbare brochure over Veilig zonnekijken (pdf).

Fotowedstrijd
Astronomie.nl organiseert een fotowedstrijd. Wie maakt de mooiste foto op of rond de zonsverduistering? We verzamelen de foto's op onze Flickr-pagina en delen de mooie via Twitter en Facebook. We geven onder andere een 'astronomie.nl'-verrassingspakket weg, een 'Wetenschap in Beeld'-pakket en een Galileoscope. Een jury onder leiding van de bekende astrofotograaf André van der Hoeven beslist. Je kunt op drie manieren meedoen:
1. Upload je foto naar de speciale Flickr-pagina of
2. twitter je foto en mention @AstronomieNL of
3. tag je foto met AstronomieNL op Facebook

Activiteiten bij universiteiten
De vier universiteiten die samenwerken met hun astronomisch onderzoek organiseren diverse activiteiten.
Groningen: De Rijksuniversiteit Groningen zet verschillende zonnetelescopen en de Discovery Truck op het plein voor het Infoversum. In de filmkoepel van het Infoversum draait een show die de zonsverduistering simuleert. Meer informatie
Amsterdam: De sterrenwacht van de Universiteit van Amsterdam ontvangt vijf schoolklassen.
Nijmegen: Iedereen is van harte welkom in de sterrenkoepels van de Radboud Universiteit. Eclipsbrillen zijn te leen. Vol = vol. Meer informatie
Leiden: De oude sterrenwacht van de Universiteit Leiden hoopt hun nieuwe zonnekijker op tijd klaar te hebben voor de eclips. Meer informatie.

Activiteiten bij sterrenwachten in het hele land
Ook elders in het land vinden activiteiten plaats rond de zonsverduistering. Zo gaan diverse publiekssterrenwachten speciaal open voor het publiek. Kijk voor een overzicht van Nederlandse sterrenwachten op de verzamelpagina.


Zo ongeveer zal de zonsverduistering er gaan uitzien. De blauwe cirkel die van rechts aankomt, is de maan. Copyright: www.hemel.waarnemen.com - directe link: http://hemel.waarnemen.com/zon/eclipsen/zonsverduistering_20150320.html
Links: Zo ongeveer zal de zonsverduistering er in Nederland gaan uitzien.
Rechts: 
Alleen in het gebied tussen de twee rode lijnen is de zonsverduistering totaal.
Bron: www.hemel.waarnemen.com
Totaliteitszone 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten