21-03-2015

40 dingen die je met baking soda kunt doen

Dat je heerlijke koekjes kunt bakken met bakingsoda, dat wist ik … 

maar dat het zo multifunctioneel in gebruik is wist ik zeker niet. Baking soda (natriumbicarbonaat) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Bakingsoda wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500 genoemd.

Baking soda is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda (natriumcarbonaat), wat je in iedere supermarkt kan kopen. Schoonmaaksoda kan absoluut niet gebruikt worden om te bakken. Bakingsoda (natriumbicarbonaat) kan je kopen bij de natuurwinkel, apotheek, drogist, tokowinkel / aziatische supermarkten, online en ook in winkels zoals de Tuinen en Dille & Kamille. Zelf koop ik het in grote hoeveelheden online om geld te besparen en verpakkingsafval te minimaliseren. Baking soda is niet geschikt voor aluminium, marmer of poreuze gesteenten en delicate stoffen zoals zijde.10010186_649529761785245_148265575_o
Bakingsoda werd zo’n 150 jaar geleden in Amerika en Engeland al gebruikt voor het rijzen van deeg en beslag en ook werd het gebruikt in het huishouden. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen en ook geweldig voor persoonlijke verzorging. Lees hieronder wat je allemaal met dit ene witte poedertje kan doen!
Tip: Wil je meer tips over hoe je minder afhankelijk kan worden van producten uit de supermarkt? Bekijk dan hier ons dossier over consuminderen.

  1. Badkamer: Baking soda werkt als een veilig en effectief schuurmiddel. Maak tegels, voegen, de wasbak, douche en het bad schoon door een beetje baking soda op een natte spons of doekje te strooien. Goed naspoelen met water en droog wrijven.Hier vind je nog 7 tips om je badkamer groener te maken
  2. Toilet: strooi 1 koffiekopje baking soda in het toilet en giet daaroverheen 1 koffiekopje azijn. Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan met een borstel schoon.
  3. Douchegordijn: strooi baking soda op een spons en maak het gordijn schoon, afspoelen met water.
  4. Potten, pannen & bakvormen: maak ze weer schoon door baking soda op een natte spons of doekje te strooien, naspoelen met water.
  5. Vloer: los 1/2 kopje baking soda op in een emmertje warm water en dweil hiermee de vloer. Naspoelen met schoon water. Niet geschikt voor houten vloeren in de was!
  6. Magnetron & oven: strooi baking soda op een natte spons of doekje en maak schoon, goed afspoelen met water
  7. Koffie- en theeaanslag: deze verwijder je makkelijk met wat baking soda en water.
  8. Zilverpoets: maak een pasta van 3 eetl baking soda en 1 eetl water en gebruik deze pasta met een schone doek om zilver op te poetsen. Goed afspoelen met water.
  9. Was: voor extra waskracht kan je een 1/2 kopje baking soda bij de was doen om vloeibaar wasmiddel nog beter te laten werken. Je was wordt schoner, frisser en stralender!
  10. Luiers: in een emmertje voorwassen met 1/2 koffiekopje bakingsoda en warm water. Natuurlijk werkt dit alleen met wasbare luiers. Het is wat extra werk, maar je bespaart met wasbare luiers wel 1.000 kg afval!
  11. Vloerbedekking / vloerkleed: Bestrooi de vloerbedekking of het kleed met baking soda en laat het een nacht liggen. Veeg de volgende ochtend het meeste soda weg en zuig de rest op met de stofzuiger.
  12. Afvoerputje: voorkom en/of verhelp verstopping in je afvoer met een 1/2 koffiekopje baking soda in het afvoerputje en dan kokend heet water eroverheen.
  13. Bloedvlek: maak verse bloedvlekken gelijk schoon met koud water en laat een opgedroogde bloedvlek een paar uur weken in een bak met koud water en baking soda (daarna gewoon wassen op de hand of in de wasmachine).
  14. Tandenborstels schoonmaken: Meng een 1/4 kopje water met een zelfde hoeveelheid baking soda. Zet de borstels erin en laat een nacht staan, hierna afspoelen
  15. Koelkast: plaats een geopend pakje baking soda achter in de koelkast om luchtjes te neutraliseren. Vervang het pakje iedere maand met een nieuw pakje bakingsoda en gebruik de oude om de wc schoon te maken.
  16. Snijplank: haal geurtjes uit een snijplank door er wat baking soda op te strooien, even goed schrobben en afspoelen.
  17. Prullenbak: strooi baking soda op de bodem van je prullenbak en vieze luchtjes verdwijnen.
  18. Kledingkast: plaats een geopend pakje baking soda in je kledingkast voor een frisse geur.
  19. Matras: fris je matras op door er wat baking soda op te strooien en het een paar uur te laten zitten voordat je het opzuigt met de stofzuiger.
  20. Auto: onaangename geurtjes in auto’s komen meestal van gestoffeerde autostoelen. Bestrooi de stoelen met baking soda, wacht 15 min (of langer) en zuig de baking soda met de stofzuiger op.
  21. Kattenbak: tegen vieze luchtjes in de kattenbak bedek je de onderkant van de kattenbak met bakingsoda en daarna vul je de kattenbak zoals gewoonlijk met kattengrint.
  22. Huisdieren: borstel de vacht van een hond of kat met baking soda om vieze luchtjes te verwijderen
  23. Gympen / sneakers: strooi baking soda in je schoenen wanneer je ze niet gebruikt en schut de baking soda eruit wanneer je ze weer aantrekt.
  24. Knuffels: om knuffels van kinderen (die niet in de was mogen) op te frissen bestrooi je ze met baking soda en na 15 min of langer veeg of zuig je het eraf.
  25. Luchtverfrisser: meng baking soda met badzout. Doe het in kleine luchtdoorlatende stoffen zakjes en plaats door het huis heen.
  26. Deodorant: maak je eigen deodorant met dit recept
  27. Haar wassen: meng 1 eetlepel baking soda met 1 koffiekopje water en giet het over je hoofd (bijv. tijdens het douchen). Goed inmasseren, 1 min. in laten trekken en uitspoelen. Gebruik hierna evt een beetje azijn in plaats van conditioner om je haar glad en glanzend te maken!
  28. Gezichtsscrub: maak een pasta van drie delen baking soda en één deel water. Scrub hiermee met zacht draaiende bewegingen op je gezicht, afspoelen met water.
  29. Tandpasta: maak je eigen tandpasta met dit recept
  30. Mondspoelmiddel: meng een beetje baking soda in een glas water en gorgel hiermee voor een  frisse adem.
  31. Verbrande huid door de zon: meng baking soda met wat water en breng aan op de verbrande huid om de pijn te verminderen.
  32. Waterpokken: voeg een half koffiekopje baking soda toe aan een lauwwarm bad om het jeuken te verlichten.
  33. Vuur doven: Bij een kleine keukenbrand kun je baking soda gebruiken om het vuur te doven. Doe het vuur uit, zet een stap achteruit en gooi baking soda op het vuur om het te doven.
  34. Klei maken voor kinderen: Vermeng 1 kopje bakingsoda met 1/2 kopje maizena in een pannetje, gebruik je handen om ervoor te zorgen dat het goed is vermengd en er dus geen klontjes in zitten. Voeg 3/4 kopje water toe en zet het pannetje op een middel hoog vuur en blijf roeren. Zodra het mengsel aan elkaar gaat plakken haal je het pannetje van het vuur. Wanneer het afgekoeld is kan je het tot een soepel deeg kneden.
  35. Stickerverwijderaar: meng water met baking soda tot een pasta en wrijf op lijmresten. Neem af met een warme vochtige doek.
  36. Bloemen: voeg een theelepel baking soda toe aan een vaas met snijbloemen, ze blijven dan langer mooi.
  37. IJs smelten: in plaats van zout kan je ook baking soda gebruiken om de stoep ijsvrij te houden.
  38. Onkruid: strooi pure baking soda in de voegen tussen tegels / stenen op een patio of pad en het doodt de kleine onkruidplantjes en het voorkomt dat er nieuwe groeien.
  39. Vieze handen na tuinieren: strooi wat baking soda op natte handen en wrijf ze schoon, hierna afspoelen.
  40. Groente & fruit wassen: baking soda over groente en/of fruit strooien, scrubben en afspoelen met koud water.
Kortom, een echte alleskunner in en om het huis dus haal een groot pak baking soda in huis want je bent er zo doorheen!
Wil je nog meer leuke, grappige en interessante tips over wat je met baking soda kan doen? In het boek‘Baking soda’ van Vicki Lansky?&?Martha E. Campbell vind je meer dan 500 (!) tips over hoe je baking soda kan gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten