26-02-2015

Zembla internationaal – de gen-tech lobby – woensdag 25 februari 2015 (uitzending gemist)


ZEMBLA INTERNATIONAAL zendt een reportage uit van veelvuldig onderscheiden Franse journalist Paul Moreira. De Franse onderzoeksjournalist volgt het spoor van de bedrijven die handelen in genetisch gemanipuleerde gewassen en de bijbehorende bestrijdingsmiddelen.
Ziek van landbouwgif
Moreira begint in Argentinië. Argentinië is de afgelopen 15 jaar een van de grootste exportlanden geworden van genetisch gemanipuleerde soja. De gen-soja heeft de Argentijnse economie uit het slop getrokken. Maar in de arme landbouw- gebieden denkt de bevolking dat ze ziek wordt van het landbouwgif dat hierbij gebruikt wordt.
Bezorgde bewoners
Moreira bezoekt de landbouwgebieden in Argentinië en spreekt met bezorgde bewoners, zorgmedewerkers en artsen. Hoofdverpleegkundige M. Gutman van een gehandicapteninstelling uit Saenz Pena.: ‘Geen enkel kind hier kan lopen. De meeste patiënten komen van het platteland, uit de provincie. Ze zijn allemaal blootgesteld aan landbouwgif.
Combinaties van chemicaliën
Topambtenaar A. Mentaberry, van het Argentijnse ministerie van Wetenschap bevestigt dat er gezondheidsproblemen zijn in de gen-tech gebieden: ‘Er is een duidelijk verband met de opmars van de landbouw. Wat er gebeurt, kan te maken hebben met pesticiden. We weten niet hoe ze het toepassen. Ze zijn niet voorzichtig genoeg, want de mensen worden eraan blootgesteld. En we weten niet welke combinaties van chemicaliën ze gebruiken.
5TAFTA/TTIP
In Europa wordt de Argentijnse gen-soja vooral geïmporteerd voor het diervoer. Voor het verbouwen van gemanipuleerde gewassen gelden nog strenge regels. Maar hoe lang nog kan Europa de lobby van bio-tech bedrijven weerstaan? Er is een vrij-handelsverdragtussen Amerika en Europa in de maak, de TAFTA/TTIP. Euro-parlementariër Corinne Lepage vreest dat
de gen-tech industrie hiermee een achterdeur heeft gevonden om de strenge Europese regelgeving te omzeilen.
Als de TAFTA/TTIP eenmaal van kracht is, kunnen multinationals zich wenden tot een arbitragetribunaal als zij vinden dat een land handelt in strijd met het handelsverdrag.  Euro-parlementslid Lepage: ‘Dan zou Frankrijk miljoenen of miljarden euro’s moeten betalen als ze genetische gewassen blijft weigeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten