26-02-2015

Stem van moeder stimuleert hersengroei van baby


De hersengroei van baby's wordt tot op zekere hoogte gestimuleerd door de stem van hun moeder. Dat zou blijken uit een nieuwe studie. 
Als vroegtijdig geboren baby's regelmatig een door hun moeder gezongen liedje krijgen te horen in hun couveuse, lijkt hun auditieve cortex opvallend snel te groeien. 
Mogelijk heeft die versterkte ontwikkeling van het hersengebied voor gehoor een positieve invloed op de taalverwerving van kinderen op latere leeftijd.
Dat melden onderzoekers van Harvard Medical School in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Kinderliedjes

Bij het experiment werd de moeders van 20 couveusebaby's gevraagd om de tekst van twee kinderliedjes te zingen in een geluidsstudio.
Aangezien foetussen voornamelijk lage tonen kunnen horen, werden de hoge toonfrequenties uit de opnames gefilterd. Vervolgens kregen de 20 couveusebaby's de opnames een maand lang drie uur per dag te horen.
Aan het einde van het experiment werden hun hersenen in kaart gebracht met behulp van ultrageluid.
Deze scans werden vergeleken met hersenscans van een controlegroep van baby's die niet naar liedjes van hun moeder hadden geluisterd.

Groter

De couveusebaby's die dagelijk de stem van hun moeder hadden gehoord, bleken allemaal een relatief grote auditieve cortex te hebben.
Waarschijnlijk profiteren de baby's daar op latere leeftijd van, bijvoorbeeld bij het leren van taal. "We weten uit eerdere studies dat een grote cortex ook beter is", verklaart hoofdonderzoeker Amir Lahav op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Zekerheid

Er is ook wat kritiek op het experiment. De onderzoekers maakten alleen achteraf hersenscans bij de pasgeborenen. Het is dus in theorie mogelijk dat de hersengebieden voor gehoor bij de onderzochte baby's al voor het experiment relatief groot waren.
Meer en uitgebreider onderzoek is dan ook nodig om met zekerheid te kunnen zeggen dat de hersenen van baby's sneller gaan groeien door de stem van hun moeder.
Bron: Nu.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten