26-02-2015

Stof in Oregano doodt gevaarlijk buikgriepvirus.

Olie van oregano is niet alleen lekker, het beschermt hoogstwaarschijnlijk ook nog tegen het norovirus. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek bij muizen. Het norovirus is veroorzaker van gastro-enteritis, een verzamelnaam voor darm- en buikontstekingen die bij mensen vaak uitmonden in buikgriep. Wetenschappers zijn druk op zoek naar een middel tegen het virus. De afgelopen jaren groeide het aantal mensen dat stierf aan de gevolgen van het virus. Met name kinderen onder de vijf jaar en ouderen met weinig weerstand kunnen ernstig ziek worden van het virus.
Onderzoekers van de universiteit van Arizona ontdekten dat carvacrol, de stof die verantwoordelijk is voor de aromatische smaak en geur van oregano-olie, het vermogen bezit om de taaie eiwitlaag af te breken die het norovirus omgeeft. Hierdoor kan een andere antivirale stof daar naar binnen gaan het het virus doden. De werkzame stof in de olie werd getest op een muizenvariant van het virus
Cruise
“We moeten nog wat testwerk doen over de precieze mogelijkheden van carvacrol, maar vast staat al dat deze stof op een unieke manier het virus aanvalt. Dit schept interessante vooruitzichten”, aldus onderzoeker Kelly Bright. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het Journal of Applied Microbiology.
Het norovirus was verantwoordelijk voor het uitbreken van gastro-enteritis met misselijkheid, diarree, koorts en buikkrampen bij meer dan 600 gasten op een cruise van Royal Caribbean. Gastro-enteritis is zeer besmettelijk en kan overgebracht worden via miniscule druppeltjes in de lucht na een hoestbui, via huidcontact of door verontreinigd voedsel en drinken. Niet alle desinfecterende stoffen kunnen het virus doden. Bleekwater doet dat wel en dat wordt dan ook vaak gebruikt op vuile oppervlakken.
Bron: Huffington Post, New York Times

Geen opmerkingen:

Een reactie posten