04-04-2015

De kracht van Magnesium

Magnesium laat je slapen

De kracht van magnesium


In China noemt men magnesium ‘De vonk van het leven’. Nu klinkt dat wel héél poëtisch, maar het geeft in een notendop weer hoe belangrijk dit element is voor onze gezondheid. Het is zelfs één van onze meest essentiële levensbehoeftes, naast o.a. zuurstof en water. En dat is ook niet verwonderlijk als je weet dat magnesium maar liefst 325 processen reguleert.

Wat doet magnesium

De belangrijkste functie van magnesium is de productie, het transport en de opslag van energie. Het mineraal draagt zorg voor de elektrische geleiding in ons neurologisch systeem. Het reguleert ons hartritme, onze bloeddruk en de prikkeloverdracht tussen spieren en zenuwen.
Magnesium is essentieel voor de eiwitsynthese van DNA en RNA, dus voor groei en ontwikkeling en het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goed functionerend immuunsysteem. Het reguleert tevens de calciumopname in de cellen en waar calcium zorgt voor de contractie (aanspannen), daar zorgt magnesium voor de relaxatiefase (ontspannen). Beiden werken samen en kunnen niet zonder elkaar. Magnesium zorgt dus voor de broodnodige ontspanning van alle skeletspieren, ingewanden en van de hersenen. Magnesium is minstens zo belangrijk voor een goede botopbouw als calcium. Een groot deel van de botontkalkingepidemie is te wijten aan een chronisch magnesiumtekort.

Waar wordt magnesium gevonden

In Nederland is de bodem zeer arm aan het element magnesium. Het gebruik van kunstmest én de industriële voedingsbewerking is hier grotendeels debet aan. In de omgeving van Veendam, in Tripscompagnie, ligt een belangrijke magnesiumbron (Zechsal). De zoutlagen, die hier op 1600 meter onder de grond liggen, zijn ontstaan door het verdampen van de Zechstein zee, zo’n 250 miljoen jaar geleden. Op deze plek ligt het zuiverste en hoogst geconcentreerde magnesiumchloride ter wereld. Het is echter alleen met speciale winningsprocessen bereik- en toepasbaar. Je zou dus kunnen stellen dat wij Nederlanders, die directe toegang tot deze belangrijke bron hebben, zouden moeten weten hoe belangrijk magnesium voor ons is. Niets is minder waar…

Wat zijn de klachten

Veel mensen in Nederland lijden aan klachten veroorzaakt door min of meer ernstige en chronische tekorten van met name magnesium. Magnesium is van belang voor de opname en verwerking van diverse belangrijke vitamines en mineralen, waaronder vitamine D, Kalium en B. Indien er een tekort aan magnesium is, zien we ook vaak een tekort aan onder andere bovengenoemde vitamines.

Magnesiumtekort

De meeste mensen weten niet eens dat zij een magnesiumtekort hebben en ook hun huisartsen komen zelden een magnesiumtekort op het spoor. Of zij nemen de gemiddelde waarden als leidraad zonder deze per individu en per klacht te bekijken. Op deze manier missen zij helaas nog veel magnesiumtekorten. Daarnaast is een magnesiumtekort niet via reguliere bloedtesten op te sporen.  Normaal gesproken is slechts een klein gedeelte (ongeveer 1%) van alle magnesium in het lichaam aanwezig in het bloed. Ongeveer de helft van de magnesiumvoorraad in het lichaam bevindt zich (in combinatie met calcium en fosfaat) in het bot. De hoeveelheid magnesium in bloed, cellen en bot wordt door het lichaam constant gehouden. De regulatie gebeurt door aanpassing van opname via de darmen en uitscheiding met de urine, via de nieren.

Waardoor is er niet genoeg magnesium

Het kan zijn dat er te veel magnesium uit het lichaam “lekt”. Dit kan voorkomen bij diabetici die hun ziekte onvoldoende onder controle hebben. Het komt ook voor bij mensen waarbij de bijschildklier te traag werkt. Andere mogelijke oorzaken zijn ernstige diarree, het gebruik van te veel plaspillen, een chirurgische ingreep, ernstige brandwonden of zwangerschapsvergiftiging. Ook sommige geneesmiddelen kunnen ervoor zorgen dat teveel van het magnesium door de nieren uit het lichaam wordt verwijderd. Aandoeningen aan de darmen zoals ziekte van Crohn, colitis ulcerosa,  kunnen ervoor zorgen dat u onvoldoende magnesium uit de voeding opgeneemt. Factoren als stress, lichamelijke kwetsuren of ziektes, medicijngebruik, luchtvervuiling, vaccinaties en electrosmog zorgen voor een sterke daling van het magnesiumgehalte in het lichaam en kunnen (ernstige) tekorten veroorzaken.

Magnesium en slaap

Slapeloosheid of het moeilijk in slaap kunnen komen zijn andere symptomen als gevolg van magnesiumtekort. Magne­sium van essentieel belang voor een goed werkende pijnappelklier. Dit orgaantje is van levensbelang, aangezien het een leidend hormoon, Melatonine, aanmaakt die ons slaap- en waakritme regelt en daarmee een startsein voor de aanmaak van de overige hormonen geeft. Magnesium zorgt voor ontkalking van de pijnappelklier. Onderzoeken wijzen uit dat verkalking van de pijnappelklier één van de grootste veroorzakers van de ziekte van Alzheimer is. Magnesium zorgt ook voor afname van het stresshormoon cortisol. Het helpt dus voor ontspanning. Mensen die vaak nachtmerries hebben moeten daarom ook denken aan een magnesiumtekort. Doordat er onvoldoende magnesium in het lichaam is, is er een te hoog gehalte cortisol met als gevolg angst en spanning, die zich in de nacht vertaalt in nachtmerries. Onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen zonder magnesiumtekort of mensen die magnesiumsupplementen nemen om dit tekort op te heffen, beter en dieper slapen dan mensen met een magnesiumtekort.

Magnesium en angststoornissen

Magnesium is essentieel voor het verloop van uiteenlopende biochemische processen in je lichaam, waaronder de energieproductie en de overdracht van zenuwprikkels. Indien er een tekort aan magnesium in het lichaam is, dan is het lichaam niet meer voldoende instaat om stresshormonen af te voeren en blijft iemand in een continue staat van spanning. Men voelt zich dan gestresst, angstig, overprikkeld, overspannen. Recent onderzoek – The Hordaland Health Study – onder ruim 5000 mensen heeft aangetoond dat de inname van magnesium een positieve werking heeft op depressie- en angstklachten. Het is dan ook niet voor niets dat magnesium het anti-stressmineraal wordt genoemd. Het zou veel mensen die nu behandeld worden voor diverse psychische klachten, helpen als zij voortaan extra magnesium zouden gebruiken.

Hoe herkent u een magnesiumtekort

Onze huidige voeding bevat weinig magnesium. Voedingsstoffen die veel magnesium ontrekken zijn geraffineerde koolhydraten zoals in wit brood, koffie, alcohol, frisdranken, een hoog zoutgebruik en medicijnen zoals de anticonceptiepil. Als u veel zuivel gebruikt, zoals melk en yoghurt, kunt u ook een onevenwichtige balans opbouwen tussen het calcium en magnesiumgehalte. Er zijn diverse signalen die kunnen duiden op een tekort aan dit belangrijke element.

Signalen voor magnesiumtekort

  • Slechte slaap
  • Nachtmerries, veel dromen
  • Spierkrampen, spiertrillingen, restless legs, spierzwakte
  • Tics, zenuwtrekjes
  • Verstijfde- en verharde spieren
  • Fybromyalgie
  • Vermoeidheid (chronisch vermoeidheidssyndroom), uitputting
  • Angst, fobieën, psychotische verschijnselen
  • Onrust, overspannenheid, nervositeit, prikkelbaarheid
  • Depressie, gedachten aan suïcide
  • Duizeligheid
  • Migraine
  • Hartritmestoornissen
  • Darmklachten
  • Nierstenen
  • Oorsuizingen (tinnitus)
  • Huidklachten, psoriasis
  • Bloedend en slap tandvlees
  • Concentratiestoornissen
  • Geheugen- en woordbenoemingsstoornissen
  • Bloeddrukproblemen (magnesium is een natuurlijke bètablokker)
  • Stotteren
  • Hyperactiviteit en onhandelbaar gedrag bij kinderen
  • Overgevoeligheid voor lawaai of licht

Breng de klachten in kaart

Deze indrukwekkende lijst aan klachten laat zien hoe groot het belang van een goed magnesiumgehalte is. Alle bovengenoemde klachten kunnen op zich uiteraard ook voorkomen bij andere aandoeningen, maar indien men uit deze lijst meer dan drie klachten herkent, is een magnesiumaanvulling van groot belang. Problemen met circulatie, spijsvertering, spieren (hart!) en het zenuwstelsel hangen vaak nagenoeg altijd samen met een magnesiumtekort. Oudere mensen hebben vaak een ernstig chronisch magnesiumtekort.

Onderzoeken naar magnesiumtekort

Onderzoeken tonen het verband aan tussen een chronisch magnesiumtekort en astma, diabetes, alcoholisme, Alzheimer, epilepsie, autisme, ADHD, hart- en vaatziekten, CVS, migraine, menopauze, osteoporose, PMS, vruchtbaarheidsproblemen, SIDS, cariës, RSI, auto-immuunziekten zoals MS, ALS, reuma, psoriasis en eczeem, de ziekte van Parkinson en psychische aandoeningen als angst- en paniekstoornissen, depressiviteit, stemmingswisselingen, agressie, bipolaire stoornissen en schizofrenie.

Lichamelijke inspanning vereist meer

Er is meer behoefte aan magnesium bij zwaar lichamelijke inspanningen zoals hardlopen, diarree, chronische pijn, overmatig zweten (sauna!), de periode na een operatie. Stress, angst en bij crashdiëten.

Snel herstellen

Magnesium wordt helaas nog maar al te vaak genegeerd door de huidige medische orde, deels door onwetendheid bij veel artsen maar ongetwijfeld ook omdat zij niet te patenteren is. Een goed magnesiumgehalte zou veel mensen op een goedkope manier een stuk gezonder houden hetgeen vele miljarden aan inkomsten zou schelen voor de farmaceutische industrie. Het is zonder meer van belang om in de anamnese aandacht te hebben voor de magnesiumwaarden. Dit gebeurt nog niet vanzelf, al is er wel een aanzienlijke toename van de aandacht voor dit element.

Nyx, zorgt voor slaap!

In onze praktijk willen wij mensen informeren over hoe zij hun gezondheid kunnen verbeteren. Door hen de juíste kennis mee te geven, kunnen zij zelf weer de regie krijgen over hun gezondheid. We ontmoeten vaak mensen die “uitbehandeld” zijn bij reguliere artsen. Vaak leven zij al vele jaren met hun klachten en hebben zij een al een soort etiket opgeplakt gekregen: van  hypochonder tot labiel tot niet meer te herstellen. Vaak krijgt men te horen dat ‘het psychisch’ is. Het meest spijtige is het als mensen zich gaan identificeren met hun aandoening. Zij hebben al min of meer de moed opgegeven en ondergaan hun ‘lot’ al dan niet lijdzaam. Er is altijd iets wat u kunt doen!

Bronnen:

CM Banki, M Vojnik, Z Papp, KZ Balla, M Arató – Biological psychiatry, 1985 – Elsevier
Rapid recovery from major depression using magnesium treatment
GA Eby, KL Eby – Medical hypotheses, 2006 – Elsevier
The Link Between Magnesium and RLS – Healthline
www.healthline.com
Transdermal Magnesium Therapy” door Mark Sircus, ISBN: 978-0978799113
“The Magnesium Miracle” door Carolyn Dean, ISBN: 978-0345494580
Abbasi, B., Kimiagar, M., Sadeghniiat, K., Shirazi, M.M., Hedayati, M., Rashidkani, B. (2012) The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled trial. Journal of Research in Medical Science. 17 (12). 1161-1169.
Goodman, D. (2014) Magnificent Magnesium, Square One Publishers, New Yotk, USA
Hornyak, M., Voderholzer, U., Hohagen, F., Berger, M., Riemann, D.(1998) Magnesium Therapy for Periodic Leg Movements-related Insomnia and Restless Legs Syndrome: An Open Pilot Study. Sleep,21 (5). 501-505
Nielsen, F.H., and Johnson L.K., (2010). Magnesium (Mg) supplementation improves magnesium status and decreases elevated C-reactive protein in adults older than 51 years with poor quality sleep, The journal of American Societies for experimental Biology, 325 (8).

1 opmerking:

  1. Bedankt voor jullie publicatie, ik ga het proberen ,ik heb zeker 10 klachten die jullie beschrijven dus heb zeker magnesium tekort.
    Hier in peru waar ik woon geven de dokters gelijk pillen , al meer dan een jaar neem ik slaappillen die niet meer werken en maakt me.lichaam stuk.
    Ik ga kijken of ik magnesium kan krijgen en gelijk beginnen met innnemen.
    Zover ik gelezen hen een 300 tot 380 mg per dag is nodig?
    Alvast bedankt bowie.

    BeantwoordenVerwijderen